HEM
HEM
Utländska titlarEtt urval av översätta böcker linje Utländska titlar

Franska
- Le mec de la tombe d'à côté
- Les larmes de Tarzan
- Entre dieu et moi, c'est fini
- Entre le chaperon rouge et la loup, c'est fini
- Le caveau de famille
- La fin n'est que le debut
- Truc et ficelles d'un petit Troll
- Mon doudou divin
- Le Viking qui volait épouser la fille du soie
- Ma vie de pingouin
- Les cousins Karlsson, 5 livres

Tyska

- Mein Leben als Penguin
- Der Kerl vom Land
- Ein Kerl zum Verlieben
- Jede Menge Ohrenzeugen
- Mein Kerl vom Land und ich
- Trolls Zauber Keller
- Es ist Schluss zwischen Gott und mir
- ... Noveller i ett antal antologier...
- Die Karlsson- Kinder, 5 bucher

Engelska

- Benny and Shrimp
- God and I broke up
- My life as a penguin
- ...

[Katarinas böcker går även att finna på italienska, holländska, isländska, danska, norska, spanska, thai, ryska...]

streck Bokförlag

- Alfabeta, Sweden
- Penguin, USA
- Shortbooks, UK
- Actes Sud, Frankrike

- Gaia, Frankrike
- Ullstein, Tyskland

- Piper Verlag, Tyskland
- med flera...

 

Mazettis Julblandning Svenska bokomslaget för Spöken och spioner som kom ut 2012 Svart streck Mazettis Julblandning

>> Barnen är individer, inga stereotyper.

"Katarina Mazettis böcker pendlar mellan olika genrer och hennes humor har ofta en mörk fond, som i "Grabben i graven bredvid". När hon nu med sin vanliga lättsamma kåseristil prövar på en ungdomsdeckare, "Spöken och spioner" lägger hon därtill särskild vikt vid att definiera huvudpersonerna, till och med katten, genom deras varierade språk.

Boken inleder en serie om Kusinerna Karlsson och deras excentriska moster konstnären Frida. Det goda humöret lockar genast till läsning och bådar gott för kommande delar.

Kopplingen till Enid Blytons Femböcker kan man slå bort. Barnen är individer, inga stereotyper. Själv har jag blivit riktigt svag för tolvårige Alex, som kommer till sommarön från Paris, med kunskaper om det franska köket. Han ser till att det blir slut på Fridas bohemiska mathållning: filmjölk och smörgåsar. Recept får vi också."
Ying Toijer Nilsson
, Alfabeta förlag.

>> Gott humör lockar till läsning!

Text av YING TOIJER-NILSSON Reporter Kultur, Svenska Dagdladet

"Katarina Mazettis böcker pendlar mellan olika genrer och hennes humor har ofta en mörk fond, som i "Grabben i graven bredvid". När hon nu med sin vanliga lättsamma kåseristil prövar på en ungdomsdeckare, "Spöken och spioner" lägger hon därtill särskild vikt vid att definiera huvudpersonerna, till och med katten, genom deras varierade språk.

Boken inleder en serie om Kusinerna Karlsson och deras excentriska moster konstnären Frida. Det goda humöret lockar genast till läsningoch bådar gott för kommande delar. Kopplingen till Enid Blytons Femböcker kan man slå bort. Barnen är individer, inga stereotyper. Själv har jag blivit riktigt svag för tolvårige Alex, som kommer till sommarön från Paris, med kunskaper om det franska köket. Han ser till att det blir slut på Fridas bohemiska mathållning: filmjölk och smörgåsar. Recept får vi också.

Bokens iscensättning är modern. Både släktbanden och intrigen är i takt med tiden. De mystiska ljuden om natten, glimtar av flyende gestalter beror inte på några svartmuskiga skurkar. Det är strandsatta flyktingbarn som måste stjäla mat och vatten för att överleva.

Den underhållande berättelsen har en allvarlig, nästan tragisk bakgrund. För övrigt talar "spökena" franska. Det är mindre vanligt i ungdomsböcker, men är en finess som passar både Alex och konstnären Frida. Mazetti ser till att pusslet stämmer.

Utan att bli överdrivet pedagogisk smyger författaren också in lite förmaningar. Man kan reda sig utan vattenledning. Det räcker med den där pumpen, som spökena gnisslar med om natten. Det går att sysselsätta sig utan dator, tv, studsmatta. Om alla får göra som de vill har ingen tråkigt, inte heller läsaren. Elvaårige George roar sig med att måla, när han får litet hum om vad konstteori innebär. Julia får vara i fred med sina böcker, hennes lillasyster, Humlan, hittar en islandshäst, Den stöddiga katten bidrar till hushållet med (föga uppskattade) skogsmöss.

Uppspårandet av eventuella spöken och spioner är snarast en krydda i deras fria tillvaro. Fast kanske inte för Frida, eftersom konsttjuvar lägger beslag på hennes obegripliga skulpturer av snören och plåtbitar. Här unnar sig Mazetti att driva en smula med den moderna konsten. Samtidigt måste hon hitta på ännu ett unikt levebröd åt denna originella moster. Och det gör hon. Till kusinerna Karlssons förtjusning och läsarens häpnad."

Rött streck

© 2016 Katarina Mazetti. All rights reserved. Webdesign Thornton Artwork